اکسیژن
اکسیژن
اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی برای دستیابی به هوای پاک در کشور

اکسیژن - دکتر سید علیرضا عظیمی * - در گذشته نزدیک یعنی کمتر از 10 یا 15 سال قبل پیاده روی مهمترین روش جابجایی افراد حتی در شهرهای بزرگ ایران بود. خرید منزل، رفتن به مدرسه، سر زدن به اهل محل و در برخی موارد رفتن به سر کار با پای پیاده انجام می شد. پیاده روی عمومیت داشت. نه کسی از گرما و سرما شکایت می کرد نه بهانه نا امنی و بچه دزدی مطرح بود. زن و مرد، پیر و جوان همه پیاده حرکت می کردند. اما به لطف کارخانه های خودروسازی و ارزشگذاری افراد بر مبنای ثروت، اشتیاق به داشتن خودرو شخصی فزونی گرفت و برای ارضای تنبلی خودمان و چشم کوری دادن به در و همسایه به هر ضرب و زور و وام و قسط و لیزینگ و ثبت نام و این کلاه آن کلاه که بود، همه ماشین دار شدیم و از آن به بعد ، پیاده روی هم مثل دوچرخه سواری ننگ و عار شمرده شد. 

 اکنون در شهرهای بزرگ اغلب ترددها با خودرو صورت می گیرد از رفتن بچه ها به مدرسه تا خریدن یک کاسه ماست از بقالی سر کوچه. با این حال مسابقه برتری جویی به اتمام نرسیده. صاحبان خودروهای داخلی به دنبال خودرو خارجی هستند، کسانی که سواری خارجی داشتند سعی در تبدیل آن به خودرو شاسی بلند خارجی دارند، جوانان سواری های معمولی را با سواریهای مسابقه ای و پر سر و صدا جایگزین می کنند، آقا زاده ها خودروهای چند میلیاردی منحصر به فرد سوار می شوند و ... 

و همه غافل از آنکه در یک شهر 12 میلیون نفری دیگر نه جایی برای رانندگی مانده، نه محلی برای توقف خودروها و نه هوایی برای تنفس. 

 از آنجا که عقل مردم و مسئولان ما تنها وقتی بیدار می شود که خطر بیخ گوشمان رسیده و کمی هم آب از سرمان گذشته باشد، بالاخره پس از مرگ چند هزار ایرانی و سرطان گرفتن چند هزار نفر دیگر، سرانجام از خواب غفلت برخاسته ایم که : این چه وضعی است؟ چرا هوا آلوده شده ؟ چرا ترافیک سنگین شده ؟ چرا اینقدر خودرو تک سرنشین داریم؟ چرا اتوبوس و مترو درست و حسابی نداریم و غیره و غیره.

باز هم خدا را شکر که اندک خردمندانی بودند که بیدار شوند و دیگران را به هشیاری فرا بخوانند چرا که با این بی تفاوتی و خود بینی که ملکه اذهان ما شده است، اوضاع می توانست بدتر از این هم باشد.

در هر حال باید به دنبال چاره بود. چاره اصلی یعنی تغییر مرام تک تک ما از خرد گریزی به خرد گرایی که کاری است کارستان ! و خارج از توان نگارنده اما چاره آلودگی هوا و رهایی از مرگ و بیماریهای حاصل از آن البته آسان است به شرطی که بخواهیم و نعمت تندرستی را که بزرگترین نعمت و سرمایه مان است لا اقل به اندازه خودرو مان قدر برانیم.

با توجه به آنکه 70 درصد آلودگی هوا ناشی از خودروها است یکی از راه های نجات، کاهش استفاده روزانه از خودرو است و پیاده روی در مسیر های کوتاه می تواند جایگزینی برای خودرو سواری باشد. از آنجا که پیاده روی درست هم مثل هر کار درست دیگری آدابی دارد، متن زیر انتخاب شد تا به رویت مخاطبان فرهیخته اکسیزن برسد باشد که هوای شهرهای ما پاک و آسمان بالای سرمان آبی شود.

* سردبیر نشریه بیمه سلامت و مدیر وبلاگ اکسیژن

................................................................................................................................... 

تابناک - رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی گفت: عصر بهترین زمان پیاده‌روی است، پیاده‌روی مناسب ۳۰ تا ۴۵ دقیقه زمان می‌گیرد و باید پیاده‌روی، ۳ یا ۴ روز در هفته انجام شود تا بیشترین خاصیت از پیاده‌روی حاصل شود.

 به گزارش فارس، سید منصور رایگانی اظهار داشت: یکی از ورزش‌هایی که برای تمام سنین حتی میانسالان و سالمندان توصیه می‌شود پیاده‌روی است که اثرات مثبتی بر فرد دارد.

رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی گفت: یکی از اثرات مثبت پیاده‌روی، جنبه‌های روحی و روانی است که پیاده‌روی بر روان فرد به جای می‌گذارد چرا که راه رفتن و انجام حرکت در فرد تأثیر خوشایندی باقی می‌گذارد به خصوص در افراد سالمند که احساس ارزش، قدرت و توانمندی می‌کنند و راه رفتن یک بازخورد مثبت  محسوب می‌شود.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: تأثیر مثبت دیگر پیاده‌روی بر روی سیستم اسکلتی - عضلانی فرد است چرا که عضلات، مفاصل، عروق و ... فعال شده و در یک چرخه مناسب قرار می‌گیرند.

رایگانی افزود: اگر پیاده‌روی به طور منظم و مرتب انجام شود می‌تواند در افزایش قوام و استحکام استخوان نقش داشته باشد. همچنین با کمک روش‌های دیگر می‌تواند باعث درمان پوکی استخوان نیز شود و از افزایش پوکی استخوان نیز بکاهد.

رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی تصریح کرد: پیاده‌روی خون را به جریان می‌اندازد و تنفس فرد به طور مناسب به گردش در می‌آید که در ادامه گردش خون از تنگی عروق جلوگیری کرده و فعالیت‌های قلبی و عروقی متناسب می‌شود.

متخصص طب فیزیکی و توانبخشی ادامه داد: اگر پیاده‌روی انجام نشود کوتاهی عضلات، اسپاسم عضلانی، عدم تغذیه مناسب مفاصل، لخته در خون، تنگی عروق و اختلالات تنفسی و ... در فرد اتفاق می‌افتد و تمام مزایایی را که در مورد پیاده‌روی برشمردیم از فرد گرفته می‌شود.

رایگانی اظهار داشت: در هنگام پیاده‌روی خیلی از مشکلات و بیماری‌های فرد آشکار می‌شود مثلاً گرفتگی عروق و شریان پا، به واسطه انجام فعالیت نمایان می‌شود یا تنگی کانال کمر به واسطه راه رفتن نمود پیدا می‌کند؛ پس می‌توان گفت پیاده‌روی در مورد بیماری‌های فرد نیز هشدار می‌دهد.

رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی تصریح کرد: فرد برای دریافت خواص خوب و مفید پیاده‌روی چه از جنبه‌های روحی، روانی، فیزیکی و ... باید پیاده‌روی را به قصد پیاده‌روی انجام دهد البته اگر فرد شرایطش طوری است که مسیر را طوری انتخاب می‌کند که بتواند پیاده‌روی کند منعی ندارد اما آنچه که مهم است برنامه‌ریزی به قصد انجام ورزش است.

رایگانی افزود: اگر فرد طالب آن است که از تمام خواص پیاده‌روی به طور کامل بهره‌برداری کند باید پیاده‌روی را به طور منظم و در طول هفته بین 3 تا 4 روز انجام دهد تا بیشترین خاصیت را از پیاده‌روی دریافت کند.

استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: پیاده‌روی مناسب در طول روز باید 30 تا 45 دقیقه باشد؛ البته اگر فرد زمان را تقسیم کند و نصف پیاده‌روی را صبح‌ هنگام و زمان باقیمانده را بعدازظهر پیاده‌روی کند منعی ندارد و خواص کلی پیاده‌روی را دریافت می‌کند.

وی گفت: مهم در پیاده‌روی سرعت آن است؛ پیاده‌روی باید باعث شود که ضربان قلب 20 تا 25 عدد بالاتر از حد نرمال برود به عبارتی پیاده‌روی مناسب، تندروی است و داشتن سرعتی کمی بیشتر از حالت عادی.

رایگانی در پاسخ به پرسش فارس، مبنی بر بهترین زمان پیاده‌روی گفت: برای پیاده‌روی و انجام ورزش هنگام عصر از صبح مناسب‌تر است چرا که این امر با وضعیت هورمونی بدن ارتباط دارد و مخصوصاً در این روزها، ورزش در هنگام صبح به علت سرما توصیه نمی‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، شرایط پیاده‌روی را در دو گروه داخلی و خارجی تقسیم‌بندی کرد و افزود: نوع پوشش و کفش مناسب نیز از جمله نکاتی است که باید در پیاده‌روی به آن اهمیت داد.

رایگانی گفت: کفش حتی‌الامکان باید تا بالای قوزک پا را بپوشاند و مانع لغزش پا شود؛ همچنین پوشش باید به گونه‌ای باشد که تعریق فرد را منتقل کند یعنی جنس لباس نایلونی و مصنوعی نباشد و حتی‌الامکان جنس لباس نخی باشد؛ در زمستان هم جنس البسه پشمی مناسب است تا بتواند تعریق حاصل شده را منتقل کند چرا که در غیر این صورت، توان راه رفتن فرد کاهش می‌یابد.

وی به افرادی که به بیماری‌های خاصی همچون قلبی - عروقی، مفاصل، استخوان و غیره مبتلا هستند، پیشنهاد کرد برای انجام ورزش پیاده‌روی با پزشک متخصص خود مشورت کنند.

رئیس انجمن طب فیزیکی و توانبخشی گفت: افراد باید در آلودگی هوا، وارونگی و در شرایطی که هوا ناسالم است پیاده‌روی انجام ندهند چرا که انجام ورزش در این شرایط می‌تواند برای سیستم قلبی و عروقی فرد زیانبار باشد؛ البته در این شرایط می‌توان پیاده‌روی را در محیط‌های سربسته، پوشیده، سالن‌های ورزشی یا حتی در خانه انجام داد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: در هنگام پیاده‌روی باید دقت کرد که کف محیط هموار باشد و کفی که قابل انعطاف باشد بهترین مکان برای پیاده‌روی است؛ البته در آسفالت خیابان می‌توان با پوشیدن کفش مناسبی که قدرت این انعطاف‌پذیری را دارد این نقص را جبران کرد.

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردين ۱۳۹۳ 


نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:

نوشته شده در تاريخ یک شنبه 11 خرداد 1393برچسب:پیاده روی - ورزش - آلودگی هوا - خودرو, توسط دکتر سید علیرضا عظیمی |
.: Weblog Themes By LoxBlog :.